OPENCALL 2021 «Περιήγηση στις μουσικές της Μεσογείου» «ΟΙ ΛΟΥΣΤΡΟΙ»/ Ιωάννης Σαούλης & Γκιορκέμ Ντεβρίμ Σαούλη Η ΚΕΠΑΠ σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας-Χορτιάτη απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση ( open call) για το έτος 2021 σε καλλιτέχνες που διαμένουν ή είναι Δημότες του Δήμου μας Η Πρόσκληση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέου Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού που συμπεριλαμβάνει την στήριξη των καλλιτεχνών του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη Οι εκδηλώσεις που επιλέχθηκαν παρουσιάζονται τον μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021
ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Μουσική Παράσταση με τον τίτλο «Περιήγηση στις μουσικές της Μεσογείου» από το πενταμελές μουσικό σχήμα «ΟΙ ΛΟΥΣΤΡΟΙ»/ Ιωάννης Σαούλης & Γκιορκέμ Ντεβρίμ Σαούλη ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20.00 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Οι κρατήσεις γίνονται τηλεφωνικά μέχρι και την Παρασκευή στις 19.00 Τ 2313.301013 Προσέλευση κοινού από τις 19.00 Συναυλία CovidFree Για την είσοδό σας στην παράσταση είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού νόσησης καθώς και πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).
H προσέλευση ανηλίκων (από 12 και άνω) προϋποθέτει την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και ανηλίκων (από 4 έως 11 ετών) αρνητικού self test με ισχύ 24 ωρών. ΛΟΥΣΤΡΟΙ Λεωνίδας Κυρίδης (Κόντρα μπάσο) Gorkem Saoulis (Τραγούδι - κανονάκι) Γιάννης Σαούλης (Τραγούδι - Μπουζούκι) Δημήτρης Αραμπατζής (Ακορντεόν) Γιώργος Βαρτσάκης (Τραγούδι - κιθάρα) Ασημούλα Αζιζέ Σαούλη( Τραγούδι)
Θα παρουσιαστούν μουσικές και τραγούδια που έχουν σαν επίκεντρο τον ελληνικό πολιτισμό και καλύπτουν διάφορους χώρους και χρόνους. Παραδοσιακή μουσική από την Ελλάδα και την Ανατολία, ρεμπέτικα, έντεχνα αλλά και μουσική του κόσμου κοινωνούνται στο κοινό με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Τα τραγούδια συνήθως χορωδιακά και μερικές φορές δίγλωσσα (Ελληνικά - Τούρκικα) καθώς και οι μουσικές ταξιδεύουν το κοινό από την Πόλη του Μπατζιανού στην Αθήνα του Ξαρχάκου και του Χατζιδάκι, τον Πόντο, τον Πειραιά του Μάρκου έως την Θεσσαλονίκη των “Λούστρων” στις μέρες μας. Τα ηχοχρώματα που χρησιμοποιούνται ποικίλουν. - Νυκτά έγχορδα (όπως κιθάρα, κανονάκι, μπουζούκια, μπαγλαμάδες, λαουτομπούζουκο, κόντρα μπάσο) – Ακορντεόν. Οι φωνές πότε έντονες πότε λυρικές εναλλάσσονται από κουπλέ σε ρεφραίν. Η ροή της μουσικής ακολουθίας προτρέπει τον ακροατή σε ένα ταξίδι στην διάρκεια του οποίου διαφορετικοί χώροι και χρόνοι εναλλάσσονται.
“Και ποιό θα είναι το όνομα του σχήματος;” Αναρωτήθηκαν οι μουσικοί και φίλοι που όλο το καλοκαίρι του 2018 εργαζόταν κάθε εβδομάδα με μεράκι να ετοιμάσουν μια μουσική παράσταση. Προτάθηκαν πολλές ονομασίες. Μία από αυτές φάνηκε να αντιπροσωπεύει το σύνολο των μουσικών. Το άκουσμά της δεν παραπέμπει σε προσδοκίες υψηλές. Σε θεϊκούς ήχους ή μεταφυσικές ανησυχίες “τεράτων” της μουσικής ή άλλης διανόησης. Παραπέμπει σε απλή, ειλικρινή, δημιουργική εργασία, με μεράκι και χωρίς πολλές αξιώσεις για πομπώδη αισθητικά αποτελέσματα που χρήζουν ειδικής ανάλυσης. Παραπέμπει στην ομορφιά του απλού που πηγάζει από την χαρά της δημιουργίας και της ανασύνθεσης των μουσικών καταβολών του κάθε μέλους αυτού του μουσικού συνόλου ξεχωριστά. Ανεξαρτήτως χρονοχώρου και χωρίς ορίζοντες.
Έτσι γεννήθηκαν “ΟΙ ΛΟΥΣΤΡΟΙ” τον Μάιο του 2018. Από τότε δίνουν μουσικές παραστάσεις και παράγουν μουσικά βίντεο. Το ρεπερτόριο με επίκεντρο τον ελληνικό πολιτισμό καλύπτει πολλούς χώρους και χρόνους. Παραδοσιακή μουσική από Ελλάδα και Ανατολία, ρεμπέτικα, έντεχνα αλλά και μουσική του κόσμου κοινωνούνται στο κοινό με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Το τραγούδι συνήθως χορωδιακό και μερικές φορές δίγλωσσο (Ελληνικά - Τούρκικα) ταξιδεύει από την Πόλη του Μπατζιανού, στην Αθήνα του Ξαρχάκου και του Χατζιδάκι, τον Πόντο, τον Πειραιά του Μάρκου έως την Θεσσαλονίκη των “Λούστρων” στις μέρες μας.
Τα μέλη (σύντομα βιογραφικά)
Λεωνίδας Κυρίδης (Κόντρα μπάσο) Γεννήθηκε στη Λάρισα 28-08-1969 • Σπούδασε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας κλασσική κιθάρα και θεωρητικά. • Συνέχισε τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (σχολή εγχόρδων- κόντραμπασο) από όπου και αποφοίτησε. • Παράλληλα εργάστηκε ώς μουσικός της Συμφωνικής ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. • Από το 1991 εως το 2013 συμμετείχε σε διάφορα σύνολα κλασσικής, έντεχνης, τζαζ και παραδοσιακής μουσικής. Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά με πολλούς Έλληνες συνθέτες, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, καθώς και με χορωδιακά και ορχηστρικά σύνολα με τα οποία έχει δώσει συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική.
Gorkem Saoulis (Τραγούδι - κανονάκι) Γέννηση 29-7-1977 Άγκυρα - Τουρκία • 1988 – 1998: Σπουδές στο Ωδείο της Κωνσταντινούπολης • 1998: συνεργάζεται με τον θεµελιωτή της σύγχρονης τούρκικης µουσικής Melih Kibar σε συναυλίες, ηχογραφήσεις και τηλεοπτικές εκποµπές. • 1998 - 2003 εργάστηκε στο Πανεπιστήµιο «Golden Horn» της Κωνσταντινούπολης. • 2001 συναντά τον σύζυγο και συνεργάτη Γιάννη Σαούλη. Συναυλίες-παραστάσεις σε • 1997 - 2018 συναυλίες µε Τούρκικα µουσικά σύνολα και ορχήστρες σε Τουρκία, Κύπρο, Γερµανία, Αυστρία, Κροατία, Αίγυπτο, Γαλλία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία κ.α. • 1997 - 2018 συμμετοχή σε πολλά άλμπουμ γνωστών καλιτεχνών σε Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρο ενώ το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ εκδόθηκε το 2017.
Γιάννης Σαούλης (Τραγούδι - Μπουζούκι) Γέννηση Θεσσαλονίκη 1-5-1962 • 1976 αυτοδιδάσκεται στο μπουζούκι και από το 1980 ασχολείται επαγγελματικά με την μουσική. • 1982 - 1986 Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης - Όμποε και Θεωρητικά. • 1986 - 1997 Ολλανδία - φοίτηση στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης - Άμστερνταμ (Φιλοσοφία-Πολιτικολογία). • 2000 - 2007 Τουρκία / Κωνσταντινούπολη. • Από το 1992 έως σήμερα έχει παράξει πάνω από 20 άλμπουμ 10 από τα οποία προσωπικά σε Ολλανδία, Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρο και έγραψε μουσική για θέατρο (πρώτο βραβείο 2001 / Κων/πολη), κινηματογράφο και διάφορα ντοκιμαντέρ. • Συναυλίες - Παραστάσεις σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Ρωσία, Ελλάδα, Κύπρο.
Ο Δημήτρης Αραμπατζής (Ακορντεόν) Ο Δημήτρης Αραμπατζής ξεκίνησε να μαθαίνει ακορντεόν στο Μουσικό Σχολείο Καβάλας και στη συνέχεια σπούδασε στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πα.Μακ. στην ειδίκευση “ακορντεόν κονσέρτου” με καθηγητή τον Κων/νο Ράπτη. Διακρίθηκε με Α' Βραβείο στον “1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ακορντεόν” στα Γρεβενά και με Α' Βραβείο στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Ακορντεόν “Premio di Montese”, που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία. Μεταξύ άλλων, έχει στο ενεργητικό του μία σειρά συναυλιών με την ΣΟΔΘ στο ΜΜΘ και στο Βασιλικό Θέατρο, με την οποία έχει εμφανιστεί ως σολίστ. Έχει συμπράξει επίσης με την ορχήστρα νέων του ΜΜΘ MOUSA και έχει παίξει στο Φεστιβάλ Φιλίππων με τη σοπράνο Ν. Κλαυδιανού και στο Φεστιβάλ Μαρώνειας με τους L. Borda και Γ.Βελλιβασάκη. Ηχογράφησε και παρουσίασε με τους Orpheus Soloists το έργο του Γιάννου Αιόλου “Το δάσος των όρκων” στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης σε πρώτη εκτέλεση. Έχει πάρει μέρος σε ηχογραφήσεις και έχει σημαντικές συνεργασίες, όπως με τους Ν. Λοτσάρη, Θ. Βουτσικάκη και Νατάσα “Μάρε” Μουμτζίδου. Η ιδιαίτερη αγάπη του για το tango τον οδήγησε στο να μάθει bandoneon και στη δημιουργία του κουαρτέτου “Tangology” με το οποίο έχει κάνει αφιερώματα στην μουσική του A Piazzolla και στο παλιό tango . Διδάσκει ακορντεόν στο Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών και σε ωδεία της Θεσσαλονίκης.
Γιώργος Βαρτσάκης (Τραγούδι - κιθάρα) Γεννήθηκε το 1986 στην Θεσσαλονίκη. Η πρώτη του επαφή με την μουσική ήταν σε ηλικία 5 ετών μεπαραδοσιακά όργανα. Από ηλικία 15 ετών ξεκίνησε να παίζει κλασσική κιθάρα, αρχικά αυτοδίδακτακαι στη συνέχεια στη τάξη του Κωνσταντίνου Κράπη, στο Θερμαϊκό ωδείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο ολοκλήρωσε και τις σπουδές του στην αρμονία και στην αντίστιξη, στην τάξη του Χρήστου Δεληδήμου. Το 2012 αποφοίτησε από το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ. Εκεί διδάχτηκε κλασσική κιθάρα από τους Έλενα Παπανδρέου, Γιάννη Ανδρόνογλου, Ναυσικά Χατζηχρήστου και θεωρητικά από τους Αθανάσιο Ζέρβα, Πέτρο Βούβαρη και άλλους. To 2013 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κιθάρα σε επίπεδο πτυχίου στην τάξη του Θάνου Μήτσαλα από το ωδείο «Δημήτρης Δημόπουλος» Κοζάνης και το 2016 το δίπλωμα στο Κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης . Εργάζεται ως δάσκαλος κλασσικής και ακουστικής κιθάρας σε ωδεία τις Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα εμφανίζεται σε διάφορα μουσικά στέκια και σκηνές στην Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα της Θεσσαλονίκης αλλά και από όλη την Ελλάδα. Έχει συμπράξει με καλλιτέχνες σε ζωντανές εμφανίσεις αλλά και σε δισκογραφία όπως Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Λιζέτα Καλημέρη, Μιχάλης Παπαζήσης, Ανδρέας Καρακότας, Γιώργος Μαργαρίτης, Μαρία Παπανικολάου, Αργύρης Μπακιρτζής, Φωτεινή Βελεσιώτου κτλ. Έχει συμπράξει μετην Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε αρκετές συναυλίες.
Ασημούλα Αζιζέ Σαούλη Η Ασημούλα Σαούλη γεννήθηκε στη Χαλκιδώνα της Κωνσταντινούπολης το 2006. Από το 2007 ζει στην Ελλάδα. Φοιτά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στη σχολή πιάνου. Τραγουδάει παίζει κρουστά και κιθάρα. Από το 2019 συμμετέχει στις παραστάσεις που δίνει το μουσικό σχήμα «Λούστροι».